ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ
• 3 φλιτζάνια (450 γραμ.) αλεύρι ολικής αλέσεως ή κανονικό αλεύρι
• 3/4 κούπας βρώμη
• 2 ¼ κουταλιές της σούπας μπέικιν πάουντερ
• 1 κουτ. Μαγειρική σόδα
• ½ κουταλάκι αλάτι
• 3 κουταλιές της σούπας (32 γραμμάρια) ξύσμα πορτοκάλι (περίπου 2 μεγάλα ή 3-4 μικρά)
• 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο (14g)
• 4 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου ή αυγά – λιναρόσπορου (vegan)
• 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
• 5 κουταλιές της σούπας στέβια η άλλο γλυκαντικό ή μέλι ή σιρόπι Σφενδάμου
• ¾ κούπας (180 γρ.) Λιωμένη μπανάνα 🍌
• 1 κούπας (210 ml) φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού (περίπου 2 μεγάλα ή 3-4 μικρά)
• 1 – 2 κουταλιές της σούπας νερό
• 1/2 κ.γλυκο κανέλα
Επικάλυψη: 200-300 gr σοκολάτα χωρίς ζάχαρη και 1 κουταλάκι μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
ΟΔΗΓΙΕΣ 🍫
- Προθερμαινουμε το φούρνο στους 175 C.
- Για να προετοιμάσετε το κέικ, ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα, τη στέβια, τα μπαχαρικά και το αλάτι.
- Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υγρά υλικά ,το ξύσμα από τα πορτοκάλια, την λιωμένη μπανάνα και τα αυγά.
- Ενώνουμε τα υγρά με τα στερεά υλικά αναμειγνύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Μεταφέρετε το μείγμα σε μια αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε στους 175 για 50-60 λεπτά ή μέχρι η κρουστα του κέικ να έχει σταθερή αφή ή με μια οδοντογλυφίδα τρυπάμε το κέικ στο κέντρο και βλέπουμε αν βγαίνει καθαρή.
- Αφήνουμε το κέικ στη φόρμα για 10 λεπτά πριν ξεφορμάρετε και μεταφέρετε το κέικ σε μια συρμάτινη σχάρα για να κρυώσει τελείως σε θερμοκρασία δωματίου και λίγο πριν το σερβίρετε, προετοιμάστε τη λιωμένη σοκολάτα χωρίς ζάχαρη σε ένα μικρό μπολ με 1 κουταλιά της σούπας μέλι ή σιρόπι σφενδάμου και ριξτε πάνω από το κρύο κέικ.
For the cake
• 3 cups (450g) white whole wheat flour
• 3/4 cup oats
• 2 ¼ tsp baking powder
• 1 tsp baking soda
• ½ tsp salt
• 4 tbsp (32g) orange zest (about 2 gigantic or 3-4 medium)
• 1 tbsp olive oil (14g)
• 4 large eggs on room temperature or flax eggs (vegan)
• 4 tsp vanilla extract
• 5 tsp stevia
• ¾ cup (180g) mashed banana 🍌
• 1 cup (210mL) freshly squeezed orange juice (about 2 gigantic or 3-4 medium)
• 1 – 2 tablespoons water
• Pinch of cinnamon
Toppings: 200-300 grr dark sugar free chocolate and 1 tbs honey or maple syrup
0. Preheat the oven to 175 generously coat a cake tin with nonstick cooking spray or nonstick cooking spray with flour.
0. To prepare the cake, whisk together the flour, baking powder, baking soda, and salt in a medium bowl. Once thoroughly combined, whisk in the orange zest. In a separate bowl, whisk together the olive oil eggs, vanilla extract, cinnamon and stevia. Stir in the Mashed banana , mixing until no large lumps remain. Stir in the orange juice. Alternate between adding the flour mixture!
0. For best results, add the flour mixture in 3 equal parts.
0. Spread the batter into the prepared pan. Bake at 175 for 50-60 minutes or until the top feels firm to the touch and a toothpick inserted into the center comes out clean. Cool in the pan for 10 minutes before transferring the cake to a wire rack to cool completely.
0. Once the cake has completely cooled to room temperature and just before serving, prepare the melted sugar free chocolate in a small bowl with 1 tablespoon honey or maple syrup and drizzle over the cooled cake.
3/4 koupas bromis posa grammaria prepi? Ti vromi prepi na ti mouliasoume prota
Kalispera, Sinai peripou 100 gr, oxi den xriazete moyliasma