Εκτύπωση

Συνταγή:

Για τη βάση

  • 1 κούπα καρύδια
  • 1 κούπα χουρμάδες Medjool
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1 κουταλάκι βανίλια

Γέμιση

  • 2 μήλα, ξεφλουδισμένα και κομμένα
  • 2 κουταλιές της σούπας σιρόπι σφενδάμου ή μέλι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα 
  • ξύσμα από μισό πορτοκάλι
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας  

Διακόσμηση

  • 1/2 της κούπας φιστίκια αιγίνης  ή άλλων ξηρών καρπών

Οδηγίες:

1. Για την βάση της τάρτας τοποθετήστε τα καρύδια και τους χουρμάδες στο μούλτι μέχρι να γίνει ένα μείγμα, θα πρέπει να έχει τραχιά υφή.

2. Πιέστε τη ζύμη απαλά μέσα στη φόρμα της τάρτας και τοποθετήστε στην κατάψυξη για περίπου 30 λεπτά.

3. Κόψτε τα μήλα σε μικρά κομματάκια.

4. Σε ένα τηγάνι προσθέστε όλα τα υλικά και μαγειρέψτε τα σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα για 20-25 λεπτά. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει.

5. Βγάλτε από την κατάψυξη την βάση και στρώστε το μείγμα του μήλου ομοιόμορφα.

6. Πασπαλίστε με τους ξηρούς καρπούς.

Recipe:

Pie Crust:

1 cup raw walnuts, soaked 6+ hours drained and rinsed

1 cup Medjool dates, pitted (about 10-12 dates)

1 tsp cinamon

1tsp vanilla

Filling:

2 apples, cored peeled and sliced

2 tbs maple syrup or honey

1/2 heaping tsp cinnamon

1 Tbsp + 1 tsp lemon juice

1/2 tsp pure vanilla extract

1/3 cup water

pistachio or other nuts

Directions:

1. To make pie crust, pulse the walnuts and dates in food processor until it becomes a coarse meal.  Be careful not to over process, it should not be mushy, it should have coarse texture. (Set asides 1/3 cup to use as garnish).

2. Press dough gently into pie pans and set aside to chill in the freezer for about 30 minutes.

3.  Slice the apples into fine slices, if you have a mandolin that would work great for this.  Place the slices into a medium size bowl and set aside.

4. Blend  1/4 cup water with rest of the ingredients for the sauce in a blender, as it blends slowly add more water until the consistency is liquified enough that it is a syrupy sauce consistency.  (roughly 1/2 cup water total)

5. Pour the sauce over the apples, mixing it in well.  Allow to sit for at least 20 minutes to let the flavors enhance, and the apples will soften.

6.  Pull the pie crusts out of the freezer, layer the apples in the pie tart pans evenly creating a spiral of apples. Garnish with the rest of the crumble.