Βιογραφικό

Καλωσήρθες στο ΘREPSIS!

Ονομάζομαι Κωνσταντίνα Βουδούρη, είμαι Κλινική Διαιτολόγος και Διατροφολόγος (RD) με μετεκπαίδευση/εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και τη παχυσαρκία, κι έχω σπουδάσει την τέχνη της μαγειρικής.

Ένα από τα κίνητρα που ώθησαν την ενασχόλησή μου με τον τομέα της διατροφής ήταν η προσωπική μου εμπειρία με τις διατροφικές διαταραχές. Παλεύοντας η ίδια με την παχυσαρκία ήδη από την παιδική μου ηλικία, αποφάσισα να ακολουθήσω μια επιστημονική προσέγγιση που θα με βοηθήσει να κατανοήσω εις βάθος τους ανθρώπους που με επισκέπτονται, τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Στόχος μου είναι να συμβάλω στην απόκτηση των απαραίτητων εφοδίων που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους αυτούς να αντιμετωπίζουν τη διατροφή και τη θρέψη τους με μια ματιά αυτοφροντίδας. 

Καθότι πολλά πράγματα δεν είναι ακριβώς αυτό που φαίνονται (πχ. ένα «αδύνατο» σώμα δεν είναι απαραίτητα υγιές, και το αντίστροφο), είναι χρήσιμο να στρέψουμε το βλέμμα στις ρίζες του προβλήματος που είναι βαθιά θαμμένες στον τρόπο με τον οποίο έχουμε μεγαλώσει, στην κουλτούρα της δίαιτας, αλλά και στην ανεπαρκή ενημέρωση που έχουμε σε ζητήματα διατροφής και ψυχολογίας. 

Οι διατροφικές διαταραχές είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της παθογένειας των επικριτικών και διαστρεβλωμένων αντιλήψεων με τις οποίες μεγαλώσαμε και συνεχίζουμε -ακόμα και σήμερα- να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας με αυτές. Αυτό που ονομάζουμε σήμερα «φυσιολογικό» αποτελεί μια νόρμα, ελάχιστα συνδεδεμένη με την πρακτική της φροντίδας, αντιθέτως, συχνά συνοδευόμενη από έναν τιμωρητικό χαρακτήρα προς τον εαυτό.

Η άνθιση της βιομηχανίας τροφίμων έχει παίξει επίσης σημαντικό ρόλο στην αύξηση των διατροφικών διαταραχών, και κυρίως της παχυσαρκίας, καθώς απομακρυνόμαστε ολοένα και περισσότερο από τα τρόφιμα που βρίσκουμε ατόφια στη φύση, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Έτσι, για λόγους ευκολίας,«προτείνονται» σε μας επιλογές τροφίμων υπερβολικά επεξεργασμένων, τα οποία προκαλλούν πρόσκαιρα αισθήματα ευφορίας και μας «κακο-θρέφουν», κάτι που αντανακλάται στα προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας με τα οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι στην καθημερινότητά μας.

Αν κάτι θα ήθελα να κρατήσει ένας άνθρωπος που με επισκέπτεται είναι ότι -δυστυχώς ή ευτυχώς- είναι απαραίτητο να ξε-μάθουμε ό,τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για το τι σημαίνει μια «σωστή» διατροφή και να μάθουμε από την αρχή, με την βοήθεια ειδικών, να φροντίζουμε ψυχικά και σωματικά τους εαυτούς μας, ο καθένας με τον τρόπο που μπορεί. 

Τέλος, καλό είναι να θυμόμαστε ότι δεν μπορούμε ν’αφήνουμε την υγεία μας στα χέρια άλλων, χωρίς να έχουμε την ευθύνη της.

Λίγα λόγια για τις σπουδές μου:

Τελειώνοντας το πρώτο μου πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (2010-2013), αποφάσισα να ασχοληθώ με τη μαγειρική. Φοίτησα στη σχολή Le Cordon Bleu στο Λονδίνο (2013-2014), απ’ όπου πήρα πολύτιμες γνώσεις, εμπειρία και πειθαρχία σε ό,τι αφορά το φαγητό. Όμως το πάθος μου για την επιστήμη και για το τι θα πει πραγματικά θρεπτικό φαγητό είναι που με οδήγησε στο τρίτο μου πτυχίο, αυτό της Κλινικής Διαιτολογίας (2016-2020). Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, έκανα την πρακτική μου άσκηση ως Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος στην Αθήνα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αλεξάνδρα και στο Γενικό Νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας. Το 2020 αποφοίτησα από το Queen Margaret University με τίτλο σπουδών BSc Dietetics (Hons), με πτυχιακή εργασία με τίτλο «Η σύνδεση μεταξύ των συνθηκών και της διάρκειας του ύπνου με την παχυσαρκία», η οποία βαθμολογήθηκε με άριστα.

Σήμερα είμαι Registered Dietitian στο Health and Care Professions Council UK. Το 2022 απέκτησα την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για το επάγγελμα του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου. Αργότερα συνέχισα την ακαδημαϊκή μου πορεία κάνοντας μετεκπαίδευση/εξειδίκευση στην Αντιμετώπιση των Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ) σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (NCfED), από τα οποία απέκτησα τον τίτλο Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity και ξεκίνησε η επαγγελματική μου πορεία.

Με στόχο τη συνεχή κι έγκυρη ενημέρωσή μου, παρακολουθώ πανελλήνια και παγκόσμια συνέδρια και σεμινάρια με θέμα τη διατροφή και την υγεία, χωρίς να σταματώ να διαβάζω και να λαμβάνω υπόψη μου τις πιο πρόσφατες μελέτες στον χώρο της διατροφής. Έτσι, με τα εφόδια που έχω αποκομίσει από τις σπουδές μου και τη διαρκή ενημέρωση, προσπαθώ να εστιάζω σε ζητήματα που αφορούν την ισορροπημένη διατροφή, τη συμπεριφορά, τις συνήθειες, αλλά και τη σχέση του καθενός με το φαγητό, και τέλος, να τις «παντρέψω» με τη μαγειρική.  

Στο ΘREPSIS θα βρείτε θρεπτικές συνταγές, άρθρα και συμβουλές σχετικά με την ισορροπημένη διατροφή. Σε περίπτωση που το επιθυμείτε, μπορείτε να βρείτε επιπλέον συνταγές μου στη σελίδα στο Ινσταγκραμ, αλλά και να δοκιμάσετε από κοντά τις εκδοχές μου για θρεπτικά σνακ στο κατάστημα Wild Souls.  

Copyright © Threpsis Diet. All rights reserved.
Handmade with by Fivos Avgerinos.