Εκτύπωση

Για 12 muffins 

Συστατικά:

  • 1 1/2 κούπα αλέυρι ολικής ή ζέας
  • 3/4 κούπα  βρώμη
  • 1/2 κούπα μέλι ή σιρόπι σφενδάμου ή stevia ή λιωμένη μπανάνα
  • 1 κουταλιά μπέικιν παουντερ
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κούπα συν 2 κουταλιές γάλα αμυγδάλου ή καρύδας
  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο ή έλαιο καρύδας
  • 2 μεγάλα αυγά ή 3 ασπράδια
  •  2 κουταλάκια του γλυκού βανίλια

Τoppings:

  • 1 κούπα φράουλες ή ότι άλλο φρούτο θέλουμε ή σοκολάτα χωρίς ζάχαρη ή σπόρους κολοκύθας ή φιστίκια ή μιξ από ξηρούς καρπούς

 

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
  2. Ανακατεύουμε όλα τα συστατικά σε ένα μεγάλο μπολ μέχρι να ενωθούν καλά Πρώτα βάζουμε τα υγρά και μετά προσθέτουμε τα στερεά.
  3. Βάζουμε θήκες για μάφινς στο ειδικό ταψάκι για μάφινς. Γεμίζουμε ως τα ¾ την κάθε θήκη με την ζύμη. Από πάνω τοποθετούμε ότι θέλουμε από τα toppings.
  4. Ψήνουμε για περίπου 20-22 λεπτά.
  5. Σερβίρετε ζεστά ή αφήστε τα να κρυώσουν.

 

  

For 12 muffins

 Ingredients:

  • 1 1/2 cups whole wheat flour
  • 3/4 cup old oats
  • 1/2 cup honey or maple syrop or stevia or mashed banana
  • 1 tablespoon baking powder
  • 1/2 teaspoon ground cinnamon
  • 1/2 teaspoon  salt
  • 1 cup plus 2 tablespoons almond or coconut milk
  • 1/4 cup olive oil or coconut oil
  • 2 large eggs or 3 egg whites at room temperature
  • 2 teaspoons vanilla

Toppings :

  • 1 cup blueberries, sugar free chocolate, strawberries, pumkin seeds, pistachios, mixed nuts

Directions:

  1. Place a rack in the center of your oven and preheat to 375 degrees F / 180 C. Lightly coat a standard muffin tin with cooking spray or line with paper liners.
  2. In a large mixing bowl, stir together 1 1/2 cups  whole wheat flour, rolled oats, honey, Baking powder, cinnamon, and salt. In a separate bowl, whisk together the milk, oil, eggs, and vanilla. Make a well in the center of the dry ingredients, add the wet ingredients to the well, then stir, just until blended.
  3. Divide the batter between the prepared muffin cups. Add the toppings and bake for 20 to 22 minutes, until golden brown and a toothpick inserted in the center comes out clean. Remove from oven, and let cool in the pan for 10 minutes, then transfer to a rack to cool completely.