Συστατικά:
Για τη βάση:
- 1 & 1/2 κούπα νιφάδες βρώμης
- 1/2 κούπα φιστίκια αράπικα
- 1/2 κούπα σταφίδες ή χουρμάδες (σε ζεστό νερό για 30 λεπτά και στραγγισμένα)
- 4 κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο
- 1 πρέζα αλάτι, κανέλα
- 1/2 κούπας μέλι ή σιρόπι σφενδάμου ή Μελάσα
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχ. βανίλιας
- 1-3 κ.σ. νερό ανάλογα την σύσταση (μπορεί και να μην χρειαστεί)
Για την καραμέλα
- 1 κούπα χουρμάδες χωρίς κουκούτσι ( σε ζεστό νερό για 30 λεπτά)
- 1 κουταλιά σούπας φυστικοβούτυρο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 πρέζα αλάτι
- 1/2 κούπα ψημένα φιστίκια
Για το στρώμα σοκολάτας
- 300 gr μαύρη σοκολάτα 70% κακάο
- 1 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Οδηγίες
Για τη βάση
- Σε ένα μπλέντερ βάζουμε τη βρώμη, φιστίκια και αλάτι έως ότου όλα τα συστατικά γίνουν σαν αλεύρι.
- Προσθέτουμε τις στραγγισμένες σταφίδες, το μέλι και το φυστικοβούτυρο και χτυπάμε καλά για 5-8 λεπτά μέχρι να γίνει σαν ζύμη. *εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.
- Πατάμε δυνατά την ζύμη/βάση προς τα κάτω ομοιόμορφα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τοποθετούμε στην κατάψυξη.
- Για την καραμέλα: στραγγίζουμε τους χουρμάδες και τους χτυπάμε στο μπλέντερ μαζί με το φυστικοβούτυρο, την βανίλια και το αλάτι μέχρι να γίνει σαν καραμέλα.
- Απλώνουμε την καραμέλα πάνω από τη βάση της βρώμης και πασπαλίζουμε με φιστίκια την καραμέλα.
- Πιέζουμε ελαφρά τα φιστίκια στην καραμέλα και τοποθετούμε πίσω στην κατάψυξη.
- Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπέν μαρί ή στα μικροκύματα με το ελαιόλαδο, και απλώνουμε τη σοκολάτα να καλύπτει όλη την επιφάνεια και το βάζουμε πίσω στην κατάψυξη για 10-15 λεπτά.
- Κόβουμε σε ότι μέγεθος κομμάτια θέλουμε.
Ingredients
For the base
- 1 & 1/2 cup gluten-free rolled oats
- 1/2 cup peanuts
- 1/2 cup honey or maple syrop
- 1/2 cup raisins (soaked in water and the drained)
- 4 tbsp peanut butter
- pinch of sea salt, cinamon
- 1 tsp vanilla
For the caramel
- 1 cup pitted Medjool dates, soaked in hot water for 30 minutes
- 1 tbsp peanut butter
- 1/2 tsp vanilla powder or extract
- pinch of sea salt
- 1/2 cup shelled peanuts
For the chocolate layer
300 gr dark 70%
chocolate
Instructions
For the base
- In a food processor, process the oats, peanuts and salt until all ingredients are broken down into a flour-like consistency.
- Add in the drained raisins and peanut butter and process until a sticky ball of dough forms.
- Press base down evenly in a loaf pan or slice tin lined with non-stick parchment paper.
- Place in the freezer to set.
For the peanut butter caramel
- Drain the dates.
- Process dates, peanut butter, vanilla, and salt in a food processor until smooth.
- Spread caramel over the base and sprinkle peanuts on top of the caramel.
- Lightly press peanuts into the caramel and place back in the freezer.
Melt the chocolate, cover the top and put back in the freezer for 10-15 min a
Slice and enjoy
Related articles.
Πανεύκολη μους σοκολάτας γεμάτη θρέψη🍫
Γενέθλια τούρτα σοκολάτα-φουντούκι του μπαμπά!
✨MELOMAKARONO-BALLS✨
Θρεπτικά μπισκότα με κολοκύθα και σοκολάτα / Pumpkin spice chocolate cookies
Θρεπτικές Tortillas από κόκκινες φακές και βρόμη!
Chia Nutella Pudding🌰