Εκτύπωση

Η συστηματική χρήση του κρόκου Κοζάνης, έχει πολλά οφέλη στον άνθρωπο. Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον της σύγχρονης ιατρικής για τον κρόκο και η σχετική έρευνα είναι συνεχής και πολύπλευρη.

  1. Βελτίωση της Διάθεσης: Ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι μπορεί να έχει ιδιότητες βελτίωσης της διάθεσης και να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης. Πιστεύεται ότι λειτουργεί αυξάνοντας τα επίπεδα ορισμένων νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο.
  2. Πλούσιο σε Αντιοξειδωτικά: Περιέχει αρκετά ισχυρά αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων της κροκίνης, κροκετίνης και σαφρανάλ. Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία των κυττάρων του σώματος από το οξειδωτικό στρες και τη ζημιά που προκαλείται από ελεύθερες ρίζες.
  3. Αντιφλεγμονώδεις Ιδιότητες: Εχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα, η οποία συνδέεται με διάφορες χρόνιες ασθένειες.
  4. Το σαφράν περιέχει δύο σημαντικές βιταμίνες: Τη ριβοφλαβίνη και τη θειαμίνη καθώς και μικρές ποσότητες β-καροτίνης. Η περιεκτικότητα σε ριβοφλαβίνη κυμαίνεται από 56 έως 138 μg / g και είναι η υψηλότερη που μπορεί να βρεθεί σε οποιοδήποτε τρόφιμο
  5. Προστασία από τον Καρκίνο: Ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι τα ενώσεις του Σαφράν μπορεί να αναστείλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και να προκαλέσουν απόπτωση (κυτταρικό θάνατο) σε κάποιους τύπους καρκίνου. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες έρευνες σε αυτό τον τομέα.
  6. Διαχείριση Βάρους: Το σαφράν μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους με τη μείωση της όρεξης και της κατανάλωσης τροφής. Πιστεύεται ότι αυξάνει την αίσθηση κορεσμού και μειώνει τα σνακ ανάμεσα στα γεύματα.
  7. Υγεία των Ματιών: Το Σαφράν περιέχει καροτενοειδή, συμπεριλαμβανομένης της ζεαξανθίνης, τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία των ματιών. Αυτές οι ενώσεις μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των ματιών από τη γήρανση του μακροσκοπικού νεύρου και τα καταρράκτες.
  8. Αντιδιαβητικές Επιδράσεις: Ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, κάνοντας το πιθανώς χρήσιμο για άτομα με διαβήτη. Μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μειώσει το οξειδωτικό στρες που σχετίζεται με τον διαβήτη.
  9. Βελτίωση της Μνήμης και των Γνωστικών Λειτουργιών: Υπάρχουν μερικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το ζαφράν μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τις γνωστικές λειτουργίες, ίσως λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών του ιδιοτήτων.
  10. Ανακούφιση από την Περιόδο: Eχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS). Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και στη βελτίωση της διάθεσης κατά αυτές τις περιόδους

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Rich in Antioxidants:
    • Abdullaev, F. I. (2003). Cancer chemopreventive and tumoricidal properties of saffron (Crocus sativus L.). Experimental Biology and Medicine, 228(11), 109-117.
  2. Mood Enhancement:
    • Hausenblas, H. A., Saha, D., Dubyak, P. J., & Anton, S. D. (2013). Saffron (Crocus sativus L.) and major depressive disorder: a meta-analysis of randomized clinical trials. Journal of Integrative Medicine, 11(6), 377-383.
  3. Anti-Inflammatory Properties:
    • Bhandari, P. R. (2015). Crocus sativus L. (saffron) for cancer chemoprevention: A mini review. Journal of Traditional and Complementary Medicine, 5(2), 81-87.
  4. Potential Cancer Protection:
    • Amin, B., Hosseinzadeh, H., & Moallem, S. A. (2014). Evaluation of the antidepressant-like effects of acute and sub-acute administration of crocin and crocetin in mice. Avicenna Journal of Phytomedicine, 4(1), 5-14.
  5. Weight Management:
    • Gout, B., Bourges, C., & Paineau-Dubreuil, S. (2010). Satiereal, a Crocus sativus L extract, reduces snacking and increases satiety in a randomized placebo-controlled study of mildly overweight, healthy women. Nutrition Research, 30(5), 305-313.
  6. Eye Health:
    • Falsini, B., Piccardi, M., Minnella, A., Savastano, M. C., Capoluongo, E., Fadda, A., … & Bisti, S. (2010). Influence of saffron supplementation on retinal flicker sensitivity in early age-related macular degeneration. Investigative Ophthalmology & Visual Science, 51(12), 6118-6124.
  7. Anti-Diabetic Effects:
    • Imenshahidi, M., & Hosseinzadeh, H. (2016). Effects of crocin on diabetic maculopathy: a placebo-controlled randomized clinical trial. Journal of Alternative and Complementary Medicine, 22(7), 607-612.
  8. Improved Memory and Cognitive Function:
    • Akhondzadeh, S., Sabet, M. S., Harirchian, M. H., Togha, M., Cheraghmakani, H., Razeghi, S., … & Jamshidi, A. H. (2010). A 22-week, multicenter, randomized, double-blind controlled trial of Crocus sativus in the treatment of mild-to-moderate Alzheimer’s disease. Psychopharmacology, 207(4), 637-643.
  9. Menstrual Relief:
    • Agha‐Hosseini, M., Kashani, L., Aleyaseen, A., Ghoreishi, A., Rahmanpour, H., Zarrinara, A. R., … & Akhondzadeh, S. (2008). Crocus sativus L. (saffron) in the treatment of premenstrual syndrome: a double‐blind, randomised and placebo‐controlled trial. BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology, 115(4), 515-519.