Θα χρειαστούμε ένα δυνατό blender – ένα πυρίμαχο σκεύος 20×25 εκ. ή ένα ταψάκι – αλουμινόχαρτο
Για το πιο εύκολο και γρήγορο Mac & Cheese:
- 300 γρ. πατάτα ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κύβους
- 200 γρ. καρότα σε φέτες
- 80 γρ. μουλιασμένα κάσιους (30 λεπτά σε καυτό νερό) ή ταχίνι ή βούτυρο Κάσιους
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- 1/2 κούπα (30-35 γρ.) διατροφική μαγιά
- Χυμός 1/2 λεμονιού (περίπου 2 κουταλιές της σούπας)
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 1/2 κούπες (590 ml) γάλα σόγιας χ.ζ. βιολογικό ή γάλα βρώμης
- 2 κούπες (475 ml) νερό
- 450 γρ. μακαρόνια ολικής της επιλογής σας – εγώ έβαλα πέννες φακής για έξτρα πρωτεΐνη
- ½ κ.γ. Πάπρικα
- ½ κ.γ. Κουρκουμα
- Πιπέρι
Προαιρετικά: 1 κούπα (85-100 g) τυρί της επιλογής σας , για επιπλέον τυρένια γεύση και αν δεν έχετε διατροφική μαγιά!
Διατροφική υπενθύμιση = Το ασβέστιο (τυρί) επιβραδύνει την αφομοίωση του σιδήρου. Θα πρότεινα εάν βάλετε τυρί να προτιμήσετε μακαρόνια ολικής και όχι από όσπρια. Από την άλλη η βιταμίνη C και το β-καροτένιο (που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α) αυξάνουν την απορρόφηση του σιδήρου -> πατάτα & καρότο!
Για την κρούστα (προαιρετικά):
- 2 παξιμαδάκια χαρουπιού ή ολικής (100%) τριμμένα / κοπανισμένα
- 2 κ.σ. μιξ από σπόρους (εγώ έβαλα σπόρους κάνναβης – κολοκυθόσπορους και τσια )
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και τριμμένο πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ:
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς και αλείφουμε το ταψάκι μας με λίγο ελαιόλαδο. Μουλιάζουμε τα κάσιους σε ζεστό νερό, για τουλάχιστον 20-30 λεπτά.
- Για τη σάλτσα τυριού ρίχνουμε την πατάτα, το καρότο, τα κάσιους, το σκόρδο, τη διατροφική μαγιά, το χυμό λεμονιού, το αλάτι, το γάλα, τα μπαχαρικά και το νερό σε ένα μπλέντερ υψηλής ταχύτητας.
- Χτυπάμε καλά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα χωρίς κομματάκια.
- Ρίχνουμε τα μακαρόνια στη βάση του ταψιού μας και μετά ρίχνουμε από πάνω την σάλτσα πατάτας. Σε αυτό το σημείο εάν θέλουμε ρίχνουμε από πάνω τυρί και με μια σπάτουλα ή ένα κουτάλι ανακατεύουμε καλά.
- Καλύπτουμε το ταψί με καπάκι, αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα. Εγώ πάνω από το ταψάκι μου έβαλα ένα πιο μεγάλο ταψάκι για να κλείσει «πιο καλά» σαν αυτοσχέδιο καπάκι.
- Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 40 λεπτά, στη συνέχεια αφαιρούμε το ασημόχαρτο και με μια σπάτουλα ανακατεύουμε τη σάλτσα (που θα φαίνεται σαν να έχει ανέβει πάνω) και τα ζυμαρικά μαζί.
- Ρίχνουμε από πάνω τα θρυμματισμένα σπόρια κλπ. και ψήνουμε για άλλα 5-6 λεπτά σε μέχρι να τραγανίσουν λίγο.
- Σερβίρουμε όταν είναι ζεστό.
Πολύ ωραία ιδέα για να αυξήσουμε την θρεπτικότητα και την νοστιμιά είναι να προσθέσουμε σοταρισμένα μανιτάρια ή σπαράγγια με λίγο σκόρδο στο μείγμα όταν το βγάλουμε από το φούρνο.
Καλή απόλαυση !!
Εάν το δοκιμάσετε μην ξεχάσετε να το μοιραστείτε στο Instagram και στο facebook κάνοντας tag #konasnutritiouscreations !
Related articles.
Πανεύκολη μους σοκολάτας γεμάτη θρέψη🍫
Θρεπτικά μπισκότα με κολοκύθα και σοκολάτα / Pumpkin spice chocolate cookies
Θρεπτικά Snickers
Καραμελωμένο τόφου με μαύρο ρύζι 🧄
Θρεπτικές Tortillas από κόκκινες φακές και βρόμη!
Chia Nutella Pudding🌰