Εκτύπωση

Υλικά

  • 1 κούπα μούστος η 1/3 κούπας πετιμέζι ανακατεμένο με 2/3 νερό ***Η αναλογία μούστου με πετιμέζι είναι :
    3 κούπες Μούστος = 1 κούπα πετιμέζι και 2 κούπες νερό.

    Αραιώνουμε δηλαδή το πετιμέζι με νερό 1 προς 3.

  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 3/4 κούπας μέλι
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουταλάκι σόδα
  • ½ κουταλάκι κανέλα σκόνη
  • ½ κουταλάκι γαρύφαλλο σκόνη
  • ¼ κούπας ούζο ή τσίπουρο ή κονιάκ
  • μια πρέζα αλάτι
  • 500 γρ. αλεύρι ντίνκελ ή ζέας ολικής άλεσης
  • 2 κούπες αλεύρι  βρώμης ή νιφάδες βρώμης αλεσμένες)

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το μούστο, το ελαιόλαδο, το μέλι, την κανέλα, και το γαρύφαλλο.
  2. Αραιώνουμε τη σόδα στο ούζο και το ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τα άλλα υλικά.
  3. Χτυπάμε το μείγμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  4. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν παουντερ και τα προσθέτουμε στο μείγμα με τα υγρά. Προσθέτουμε σιγά σιγά και το πίτουρο βρώμης μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
  5. Πλάθουμε σε ό,τι σχήμα θέλουμε τα μουστοκούλουρα φροντίζοντας να είναι όλα περίπου στο ίδιο πάχος (για να μην βγουν άλλα καμένα και άλλα ωμά).
  6. Τα βάζουμε σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα.
  7. Ψήνουμε στον αέρα στους 160-170 βαθμούς για 30-40 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο) ώσπου να φουσκώσουν ελαφρά και να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές.

Ingredients

  • 1 cup grape must
  • 1 cup olive oil
  • 3/4 cup honey
  • 1 teaspoon baking powder
  • ½ teaspoon baking soda
  • ½ teaspoon cinnamon powder
  • ½ teaspoon clove powder
  • ¼ cup ouzo or tsipouro or brandy
  • a pinch of salt
  • 500 g. flour or spelt flour
  • 2 cup oat bran (or milled oat flakes)

Directions

 In a large bowl pour the grepe must, olive oil, honey, cinnamon, and cloves. Mix soda and ouzo and pour into the bowl with the other ingredients. 

With your hands make small cookies in the same size and place them in a tray lined with parchment paper, bake at 165 /325 for 30-40 min.

Let them cool and enjoy