Εκτύπωση

Ingredients

  • 2 ½ cups peeled and coarsely grated apples
  • 1 ½ teaspoons lemon juice
  • zest of one orange (optional)
  • 1 ½ cups oat flour or  whole wheat flour
  • 1 ½ cups white flour ( or dinkel)
  • 1 tablespoon baking powder
  • 2 ½ teaspoons ground cinnamon
  • 1 tsp clove powder (optional)
  • 1 teaspoon  salt
  • 2 tsp vanilla extract
  • ½ cup Almond Milk or other plant milk
  • ½ cup  olive oil or coconut oil
  • ½ cup pure maple syrup or honey
  • ½ cup raisins  & 1/2 chopped walnuts  (optional)

For the topping :

  • thin slices of apple
  • shredded coconut
  • 2 tbs chopped walnuts (or any other nut you like )

 

Instructions

  • Preheat the oven to 170C (350 degrees).
  • Grease a 9×5-inch loaf pan and line it with parchment paper.
  • Place the apples in a bowl and use your hands to break them apart. Toss the apples with the lemon juice to keep them from browning.
  • In a large bowl, whisk together the flours, baking powder, salt, walnuts and spices. Then add in the apples and raisins and toss to combine.
  • In a separate bowl, whisk together the almond milk, oil, vanilla and maple syrup or honey .
  • Slowly mix the wet mixture into the dry mixture until everything is combined. Be sure not to overmix. If the batter seems too thick, add a tablespoon at a time of extra almond milk until you get a pourable consistency.
  • Pour the batter into the prepared pan and place the thin slices of apple and sprinkle the nuts and coconut.
  • Bake for approximately 55- 65 minutes or until a cake tester inserted into the middle of the bread comes out clean.
  • Let the bread cool in the pan for 10 minutes, then remove it from the pan and continue cooling on a rack for an additional 20 minutes.

 

Enjoy with a cup of coffee or tea

 

 

 


Συστατικά

  • 2 ½ κούπες καθαρισμένα και ψιλοκομμένα μήλα
  • 1 ½ κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού (προαιρετικό)
  • 1 ½ κούπα αλεύρι βρώμης ή αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 1 ½ κούπα αλεύρι κανονικό για όλες τις χρήσεις (ή dinkel)
  • 1 κουταλιά της σούπας μπεικιν παουντερ
  • 2 ½ κουταλάκια του γλυκού κανέλα
  • 1/2  κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλο σε σκόνη (προαιρετικά)
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 2 κουταλιές εκχύλισμα βανίλιας
  • ½ κούπα γάλα αμυγδάλου ή άλλο γάλα
  • ½ κούπα ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας
  • ½ κούπα σιρόπι σφενδάμου ή μέλι
  • ½ κούπα σταφίδες & 1/2 κούπα ψιλοκομμένα  καρύδια (προαιρετικά)

 

Για την επικάλυψη:

  • λεπτές φέτες μήλου
  • τριμμένη  καρύδα
  • 2 κουταλίες ψιλοκομμένα καρύδια (ή οποιοσδήποτε άλλος ξηρός καρπός  σας αρέσει)