Ingredients
- 2 ½ cups peeled and coarsely grated apples
- 1 ½ teaspoons lemon juice
- zest of one orange (optional)
- 1 ½ cups oat flour or whole wheat flour
- 1 ½ cups white flour ( or dinkel)
- 1 tablespoon baking powder
- 2 ½ teaspoons ground cinnamon
- 1 tsp clove powder (optional)
- 1 teaspoon salt
- 2 tsp vanilla extract
- ½ cup Almond Milk or other plant milk
- ½ cup olive oil or coconut oil
- ½ cup pure maple syrup or honey
- ½ cup raisins & 1/2 chopped walnuts (optional)
For the topping :
- thin slices of apple
- shredded coconut
- 2 tbs chopped walnuts (or any other nut you like )
Instructions
- Preheat the oven to 170C (350 degrees).
- Grease a 9×5-inch loaf pan and line it with parchment paper.
- Place the apples in a bowl and use your hands to break them apart. Toss the apples with the lemon juice to keep them from browning.
- In a large bowl, whisk together the flours, baking powder, salt, walnuts and spices. Then add in the apples and raisins and toss to combine.
- In a separate bowl, whisk together the almond milk, oil, vanilla and maple syrup or honey .
- Slowly mix the wet mixture into the dry mixture until everything is combined. Be sure not to overmix. If the batter seems too thick, add a tablespoon at a time of extra almond milk until you get a pourable consistency.
- Pour the batter into the prepared pan and place the thin slices of apple and sprinkle the nuts and coconut.
- Bake for approximately 55- 65 minutes or until a cake tester inserted into the middle of the bread comes out clean.
- Let the bread cool in the pan for 10 minutes, then remove it from the pan and continue cooling on a rack for an additional 20 minutes.
Enjoy with a cup of coffee or tea
Συστατικά
- 2 ½ κούπες καθαρισμένα και ψιλοκομμένα μήλα
- 1 ½ κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού
- ξύσμα ενός πορτοκαλιού (προαιρετικό)
- 1 ½ κούπα αλεύρι βρώμης ή αλεύρι ολικής αλέσεως
- 1 ½ κούπα αλεύρι κανονικό για όλες τις χρήσεις (ή dinkel)
- 1 κουταλιά της σούπας μπεικιν παουντερ
- 2 ½ κουταλάκια του γλυκού κανέλα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλο σε σκόνη (προαιρετικά)
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 2 κουταλιές εκχύλισμα βανίλιας
- ½ κούπα γάλα αμυγδάλου ή άλλο γάλα
- ½ κούπα ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας
- ½ κούπα σιρόπι σφενδάμου ή μέλι
- ½ κούπα σταφίδες & 1/2 κούπα ψιλοκομμένα καρύδια (προαιρετικά)
Για την επικάλυψη:
- λεπτές φέτες μήλου
- τριμμένη καρύδα
- 2 κουταλίες ψιλοκομμένα καρύδια (ή οποιοσδήποτε άλλος ξηρός καρπός σας αρέσει)
Related articles.
FOOD NOISE
Το φαγητό σαν μηχανισμός αντιμετώπισης δύσκολων συναισθημάτων.
Αλκοόλ: Τι Πρέπει να Γνωρίζετε
Τι είναι η Αντίσταση στην Λεπτίνη & πως εμπλέκονται οι Διατροφικές Διαταραχές ?
Πως η αντιμετώπιση του Εσωτερικού Κριτή Βοηθά στο να Σταματήσετε την Υπερφαγία
Κρόκος Κοζάνης (Ζαφορά) (Saffran)