Εκτύπωση

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ για 6-8 μπιφτέκια 

  • 1-2 γλυκοπατάτες (περίπου 2 κούπες πολτοποιημένες)
  • 3 κούπες φασόλια γίγαντες ή μικρά λευκά φασόλια 
  • ½ μεγάλο κίτρινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο ή πάπρικα 
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ¼ φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσεως ή αλεσμένη βρώμη ή ό,τι αλεύρι έχετε 
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • Πιπέρι 

ΟΔΗΓΙΕΣ

  • Από βραδύς έχουμε μουλιάσει τα φασόλια και την επόμενη μέρα τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν 1-2 ώρες ανάλογα το είδος.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου.
    • Εάν βίαζεστε τρυπήστε την γλυκοπατάτα με ένα πηρούνι γύρω γύρω, μαγειρέψτε την στο φούρνο μικροκυμάτων στην μέγιστη θερμοκρασία για 5 λεπτά (ή περισσότερο εάν είναι μεγάλη) και μετά αφαιρέστε προσεκτικά την φλούδα
  • Ψήνουμε τις πατάτες, ολόκληρες με την φλούδα μέσα σε ένα ταψάκι για 30-40 λεπτά στους 200 μέχρι να μαλακώσουν. 
  • Τις αφήνουμε να κρυώσουν, τις ξεφλουδίζουμε και κρατάμε την σάρκα.  
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τις πατάτες, τα βρασμένα φασόλια και όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το αλεύρι.
  • Με το εργαλείο (πρέσα) που κάνουμε τον πουρέ, πολτοποιούμε το μείγμα μέχρι να ενωθεί καλά και να μην υπάρχουν μεγάλα κομμάτια φασολίου. Στη συνέχεια προσθέτουμε και το αλεύρι.
  • Πλάθουμε με τα χέρια μας μπιφτέκια, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε.
  • Τα πλάθουμε να είναι μαλακά, αλλά θα πρέπει να συγκρατούνται.
    • Tip1: -> εάν είναι πολύ μαλακό το μείγμα μας προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι 
    • Tip2: -> βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στα χέρια μας όταν πλάθουμε τα μπιφτέκια για να μην κολλάνε αλλά και για να δημιουργήσουμε μια κρούστα στα μπιφτέκια μας.
  • Στρώνουμε ένα ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε τα μπιφτέκια.
  • Ψήνουμε για 30-35 λεπτά στους 180 (πάνω – κάτω) 
  • Εάν βιαζόμαστε μπορούμε να ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και να μαγειρέψουμε τα μπιφτέκια  5-8 λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
    • Tip3: -> Μπορούμε να φάμε τα μπιφτέκια μας πάνω σε ψωμάκια για μπέργκερ με ότι άλλο υλικό θέλουμε.

ΤΑΧΙΝΙ :

Το ταχίνι είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, χαλκού, καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου, φωσφόρουκαι ψευδαργύρου.

Το ταχίνι είναι φτωχό σε υδατάνθρακες αλλά είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα, κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, τα οποία είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμα για τον οργανισμό. Η πρόσληψη των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων από τη διατροφή θεωρείται αναγκαία για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς  δεν μπορεί να τα συνθέσει από μόνος του.