Εκτύπωση

Υλικά για 30 μελομακάρονα :

  • 1 κούπα αλεύρι αμυγδάλου – αλεσμένα αμύγδαλα (120gr)
  • 1 κούπα αλεύρι βρώμης – αλεσμένη βρώμη (125gr)
  • 1 κούπα αλεύρι φαγόπυρου ή αλεύρι ολικής άλεσης (125gr)
  • 2/3 κούπας ελαιόλαδο (140gr)
  • 10 χουρμάδες
  • ½ κούπα χυμό πορτοκάλι (125gr)
  • 1 κ.γ κανέλα 
  • ½ κ.γ γαρύφαλλο
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1/3 κ.γ αλάτι
  • 1/3 κ.γ βανίλια 

Για το σιρόπι:

  • ½ κούπα μέλι (170gr)
  • 1 κούπα νερό (200gr)
  • 1 ξύλο κανέλα 
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για την διακόσμηση:

  • ½ κούπα τριμμένα καρύδια (80gr)
  • 2 κ.σ μέλι

Οδηγίες:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου.
  2. Πρώτα θα ετοιμάσουμε το σιρόπι μας. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να βράσει το σιρόπι. Όταν βράσει το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  3. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το χυμό πορτοκάλι με τους χουρμάδες και στη συνέχεια αλέθουμε αυτό το μείγμα στο μπλέντερ μέχρι να γίνει μία πάστα.
  4. Όταν η πάστα του χουρμά είναι έτοιμη, ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μεγάλο μπολ και πλάθουμε το ζυμαράκι μας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. * όχι πολύ ώρα ανακάτεμα- τόσο μέχρι να δημιουργηθεί το ζυμαράκι μας.
  5. Στη συνέχεια πλάθουμε τα μελομακάρονα μας.
  6. Θα βγουν περίπου 30 γραμ. το ένα.
  7. Ψήνουμε για 25 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  8. Βουτάμε τα καυτά-ζεστά μελομακάρονα μέσα στο χλιαρό-Κρύο σιρόπι για περίπου 1 λεπτό.
  9. Αφού έχουμε σιροπιάσει όλα τα μελομακάρονα τα πασπαλίζουμε με μέλι και τριμμένα καρυδιά.
  10. Καλές γιορτές και καλή όρεξη